Bantuan Kanak-Kanak Sehingga RM1,000 Sebulan 2021



Untuk ibubapa atau penjaga yang mempunyai anak jagaan yang berumur 18 tahun ke bawah, anda boleh memohon Bantuan Kanak-Kanak 2021 (BKK) sehingga RM1000 sebulan untuk satu keluarga.

BANTUAN KANAK-KANAK (BKK) 2021


Tahukan anda? Bantuan Kanak-Kanak (BKK) 2021 adalah bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang diberikan khas untuk membantu keluarga, penjaga dan kanak-kanak untuk meneruskan kelangsungan hidup serta mendapat jagaan yang sempurna.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat iaitu Datuk Seri Rina binti Mohd Harun telah mengumumkan kenaikan jumlah bantuan sehingga RM1000 berbanding sebelum ini hanya RM450.

Jumlah BKK lama

Jumlah BKK 2021

·         Maksimum bagi seseorang anak akan menerima RM100.

·         Maksimum sebanyak RM450 jika anak melebihi 4 orang.

·         Kanak-kanak berumur 7 tahun sehingga 18 tahun akan mendapat RM150 sebulan seorang.

·         Kanak-kanak berumur 6 tahun dan kebawah akan mendapat RM200 sebulan seorang.

·         Maksimum sebanyak RM1000 sebulan untuk sebuah keluarga



SYARAT KELAYAKAN BKK 2021


1. Warganegara Malaysia dan bermastautin di Malaysia.
2. Pendapatan isi rumah tidak melebihi Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) Purata Miskin Isi Rumah Semasa atau PGK Purata Miskin Per Kapita Semasa.
3. Kanak-kanak yang berumur di bawah 18 tahun (umur 18 tahun ke atas boleh dipertimbangkan jika bersekolah sehingga menengah atas sahaja).
4. Mana-mana kes yang berkeperluan, layak dipertimbangkan dengan kelulusan Ketua Pengarah Kebajikan Masyarakat.


CARA MEMOHON BKK 2021


Berikut dikongsikan cara memohon BKK 2021 :-
3. Cetak Borang Kemaskini sekiranya terdapat kemaskini baharu.

Jika terdapat sebarang permasalahan dan pertanyaan dalam membuat permohonan, anda boleh menghubungi Jabatan Kebajikan Masyarakat di talian 03-8000 8000 atau anda boleh pergi ke Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat di daerah anda.

Semoga artikel ini memberi kemudahan dan manfaat kepada anda.

Post a Comment

23 Comments

  1. kenapa pemohonan online bantuan kanak-kanak 2021 ini tiada untuk Sarawak ?

    ReplyDelete
  2. Hi.blh i nak tahu knp bantuan kanak i hanya dpt rm.400 untuk tiga org lagi pun ay ibu ada sakit cancer dan anak sy lelaki ada sakit buah pinggang

    ReplyDelete
  3. Hi.blh i nak tahu knp bantuan kanak i hanya dpt rm.400 untuk tiga org lagi pun ay ibu ada sakit cancer dan anak sy lelaki ada sakit buah pinggang

    ReplyDelete
  4. Hi.blh i nak tahu knp bantuan kanak i hanya dpt rm.400 untuk tiga org lagi pun ay ibu ada sakit cancer dan anak sy lelaki ada sakit buah pinggang

    ReplyDelete
  5. Hi blh tahu kenapa sarawak tak ade ye?

    ReplyDelete
  6. Hi blh tahu kenapa sarawak tak ade ye?

    ReplyDelete
  7. Isi on9 Atau kna isi borang hantar dkt jabatan kbajikan masyarakat

    ReplyDelete
  8. Sarawak give malaya government oil and gas untung 95% sendiri ambik 5% now apply borang ini, malaya pun lupak put list for Sarawakian

    ReplyDelete
  9. kenapa saya tak dapat masuk link yang di bagi....

    ReplyDelete
  10. Ibu tunggal boleh memohon ka..anak 1 orang,umur 11tagun dan bersekolah

    ReplyDelete
  11. Please don't confuse people. Need specify wage standards for applicant to apply. Thank you.

    ReplyDelete
  12. Knpa sya 3x sudah isi ni borang on9& manual..tp xda balasan @update status sdah semak kptusan terbatal sudah tamat tempoh..padahal hantar dokumen dri shari lpas isi borg on9..
    Sampai berapa kali la mau isi kalau g2..permohoman dterima sila hantar dokumen diri..limpas tarikh permohonan terbatal sdh🤦 hari2 cek no.update pun pasal dokumen sdh dhantar tu..dcal jkm kk tak da plak org yg mau angkat klu dcal

    ReplyDelete
  13. mcm mana cara nak mohon online ye. boleh tlg tunjuk ajar

    ReplyDelete
  14. mcm mana cara nak mohon online ye. boleh tlg tunjuk ajar





    ReplyDelete
  15. mcm mana cara nak mohon online ye. boleh tlg tunjuk ajar

    ReplyDelete
  16. mcm mana cara nak mohon online ye. boleh tlg tunjuk ajar

    ReplyDelete
  17. Kenapa lepas Isi dan tekan Keputusan tak boleh....!!!!

    ReplyDelete
  18. permohonan online dah d buat 5 bulan yg lalu dpt jwpn telah d terima dan suruh kita hantar dokumen kat pjbt tp sampai ari ne langsung tidak ada berita fri pihak jkm😡

    ReplyDelete
  19. Halo semuanya, nama saya Indrias Priastuti seorang wanita dari indonesia, dan saya bekerja dengan negara berkembang biak, dan kami telah mendengar dan juga dari perusahaan pinjaman, saya ingin segera menggunakan media ini untuk seluruh indonesia untuk mencari pinjaman internet Sangat hati-hati - Berhati-hatilah agar tidak jatuh ke tangan scammers dan penipu, ada banyak kreditur kredit palsu di sini di internet dan beberapa dalam upaya asli dan nyata,

    Saya ingin memberikan kesaksian saya tentang bagaimana ALLAH membimbing saya ke pemberi pinjaman nyata dan dana pinjaman nyata telah mengubah hidup saya dari rumput menjadi Anugerah, setelah saya tertipu oleh beberapa kreditur kredit di internet, saya kehilangan banyak uang untuk biaya pendaftaran . . , Garansi, pajak, dan setelah pembayaran saya masih belum mendapatkan pinjaman saya.

    Setelah berbulan-bulan di internet dan jumlah uang yang dihabiskan tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka, maka saya menjadi sangat putus asa untuk mendapatkan pinjaman dari kreditur kredit asli online yang tidak akan menambah rasa sakit saya jadi saya memutuskan untuk menghubungi teman saya yang baru saja mendapatkannya. Pinjaman online, kami meresmikan kami tentang masalah ini dan dia menceritakan kisah seorang wanita bernama Mrs ELINA JOHNSON yang merupakan CEO ELINA JOHNSON GLOBAL LOAN.

    Maka saya dan suami mengajukan aplikasi untuk jumlah pinjaman (Rp 1.000.000.000) dengan tingkat bunga rendah 2%, tidak menjaga usia saya, karena saya mengatakan apa yang saya ingin membangun bisnis saya dan pinjaman saya telah disetujui dengan mudah. Tidak ada stres dan semua persiapan dilakukan dengan transfer kredit dan dalam waktu kurang dari sehari setelah sertifikat yang saya setorkan ke bank dan impian saya masuk. Jadi saya ingin saran yang memerlukan panggilan cepat sekarang atau email di elinajohnson22@gmail.com

    Tidak hanya sampai di situ, sang ibu memastikan tim ahlinya membantu Anda dalam berinvestasi sehingga Anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup Anda.

    Dia adalah wanita yang sangat baik dan dia tidak tahu saya melakukan ini. Saya berdoa semoga ALLAH memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dia lakukan dalam hidup saya. Anda juga bisa menghubungi saya di indriaspriastuti2@gmail.com nice day info lebih lanjut..

    ReplyDelete
  20. saya mahu tanya,kenapa sarawak xada,apa cerita ni?

    ReplyDelete
  21. sila jawab,kenapa sarawak tak ada?

    ReplyDelete