Pengambilan Jawatan Kosong Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) Kini Dibuka / Tarikh Tutup 10 November 2023


Jawatan Kosong Terkini 2023 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) ~ Kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan, sila baca dan fahami dengan teliti sebelum memohon.

Pengambilan calon dibuka kepada seluruh warganegara Malaysia yang berminat dengan jawatan kosong yang disenaraikan pada rajah diatas. Sila pastikan anda baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Maklumat Iklan Kerjaya

Jawatan Yang Ditawarkan:

NO.

MAKLUMAT JAWATAN (BAHAGIAN PENYIARAN JAKIM)

1.

PENYAMPAI BERITA

2.

PEREKA GRAFIK (PIECEMEAL)


Tarikh Tutup:
 • 10 NOVEMBER 2023 (JUMAAT)

JOIN TELEGRAM: https://t.me/pakejbantuankerajaan

Keperluan & Kelayakan Memohon

Sekiranya calon merupakan individu yang berkelayakan dengan kelulusan Ijazah, Diploma, Sijil Persekolahan (PMR, SPM, STPM, “A” Level, Pra-Universiti) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Malaysia, anda adalah di pelawa bagi mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon memiliki kelebihan sekiranya mempunyai ciri-ciri berikut :
 • Kemas
 • Berpengetahuan am
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan pada iklan)
Kelebihan :
 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain (rujuk iklan permohonan kerja kosong diatas)
Rujuk Kelayakan Penuh di Iklan Penuh Jawatan Kosong pada pautan di bawah.

Bagaimana Memohon


Permohonan kerja kosong terbaru di atas boleh dilakukan secara atas talian. Sila ikuti arahan seperti di bawah.

Pemohon disarankan bagi mengemaskini maklumat-maklumat peribadi terkini sebelum memohon. Calon yang disenaraikan pendek akan dipanggil temuduga.

Perkara Penting:
1. Kepada calon yang berminat, calon hendaklah menghantar maklumat permohonan secara lengkap merangkumi resume rasmi dan maklumat yang diminta oleh pihak JAKIM.
2. Penghantaran maklumat tersebut hendaklah dilakukan berdasarkan alamat E-mel yang tertera di Iklan Rasmi Jawatan Kosong.
2. Iklan Rasmi Jawatan Kosong boleh dilihat dengan klik pada pautan dibawah:

Iklan Rasmi Jawatan Kosong: 

MOHON DISINI

LANGKAH MEMOHON
Tekan pada pautan "MOHON DISINI" untuk melihat iklan rasmi jawatan kosong

Selamat Memohon!
____________________________________________________________
Salamkerjaya.com adalah sebuah platform khas yang disediakan buat para pencari kerja untuk menemukan kerjaya yang diimpikan. Kongsikan informasi kerjaya di platform ini kepada keluarga, teman dan sahabat agar semua dapat melihat, meneroka dan seterusnya menceburi kerjaya idaman.
=========================================

Ringkasan Profil Bahagian Penyiaran JAKIM

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) ditubuhkan pada 01 Januari 1997 seiring dengan usaha kerajaan untuk menaik taraf pentadbiran syariah di peringkat kebangsaan. Terdapat Unit Dakwah Radio dan TV (UDRTV) ketika itu telah ditukar nama kepada Bahagian Penyiaran JAKIM @ Bahagian Media Elektronik dan Penyiaran atau ringkasnya MEP. 

Pada tahun 2010 iaitu sekitar 14 tahun kemudian, nama sekali lagi ditukarkan kepada Bahagian Media. Kemudian 01 Disember 2018, bahagian ini akhirnya ditukarkan nama kepada Bahagian Penyiaran sehingga hari ini. Peranan Bahagian ini adalah untuk menerbitkan program keagamaan TV dan Radio untuk disiarkan di saluran TV dan saluran Radio RTM.

Selain itu, Bahagian Penyiaran ini juga mempunyai saluran radio yang diberi nama Salam FM yang diwujudkan pada 15 Februari 2009. Salam FM ini bersiaran menerusi konti Asyik FM di Wisma Radio Angkasapuri, Kuala Lumpur. Salam FM mempunyai tagline “Menjana Minda Ummah” menemui pendengar bermula jam 11.00 malam hingga 8.00 pagi pada setiap hari di frekuensi 91.1 FM.

Sumber: Laman Rasmi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Tips Permohonan Kerja Dari Salam Kerjaya

1. PERMULAAN 
 • Langkah pertama ketahui kerja yang sesuai dengan bidang/minat anda.
 • Cari syarikat/jabatan yang menawarkan jawatan itu.
2. RESUME
 • Sediakan resume yang menarik.
 • Resume tidak perlu terlalu banyak ilustrasi, cukup ringkas dan padat dengan informasi diri anda yang perlu diketahui oleh bakal majikan.
3. MEDIA SOSIAL
 • Menjaga akaun media sosial dan tampil profesional di semua akaun media sosial kerana bakal majikan anda pasti mempunyai akaun media sosial dan boleh melihat anda.
4. PERMOHONAN
 • Mencari atau memohon pekerjaan boleh dibuat melalui pelbagai platform. Salah satunya adalah laman web salamkerjaya.com atau telegram https://t.me/pakejbantuankerajaan  yang padat informasi kerjaya terkini.
5. TEMUDUGA
 • Sesetengah pekerjaan memerlukan calon ditemuduga. 
 • Anda boleh membuat sedikit kajian tentang syarikat/jabatan dan jawatan yang di mohon, ketahui soalan lazim yang sering ditanya kepada calon dan jika perlu sediakan soalan anda untuk diajukan pada panel.                                
     Pada hari temuduga, anda mestilah:
 • Berpakaian Kemas
 • Tiba lebih awal dari waktu temuduga
 • Menyediakan semua dokumen berkaitan (lebih kemas jika menggunakan fail)
6. TAWARAN KERJA
 • Selepas temuduga, tempoh menunggu biasanya 1-2 minggu. Jika belum ada keputusan, email dan follow up kepada syarikat/jabatan tersebut.
 • Sekiranya berjaya, sekalung tahniah buat anda. Ketika menerima surat tawaran (offer letter), baca dengan teliti dan fahami. Setelah benar - benar difahami, barulah turunkan tandatangan. Selamat Maju Jaya di dalam kerjaya.
 • Yang belum berjaya, teruskan mencuba! Salam Kerjaya akan sentiasa berusaha memberikan informasi kerjaya yang terbaik untuk anda.


SALAMKERJAYA.COM

Post a Comment

0 Comments