Jawatan Kosong Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia ~ Gaji Sehingga RM9,618.00 / Tarikh Tutup 16 Oktober 2023


Jawatan Kosong Terkini 2023 Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia ~ Kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan, sila baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum memohon.

Pengambilan calon dibuka kepada seluruh warganegara Malaysia yang berminat dengan jawatan kosong yang disenaraikan pada rajah diatas. Sila pastikan anda baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Maklumat Iklan Kerjaya

Jawatan Yang Ditawarkan:
  • PEREKA GRED B41
  • PEGAWAI EHWAL EKONOMI GRED E41
  • PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F41
Tarikh Tutup
  • 16hb Oktober 2023

JOIN TELEGRAM: https://t.me/pakejbantuankerajaan

Dapatkan Iklan / Borang Permohonan Seperti Berikut:
1. Kepada calon yang berminat, calon hendaklah menghantar maklumat permohonan secara lengkap merangkumi resume rasmi anda disertakan pengalaman bekerja yang lepas (jika perlu).
2. Syarat dan terma bagi permohonan ini perlu dirujuk di laman web pengambilan jawatan (halaman penuh pengiklanan jawatan).
3. Calon hendaklah meneliti iklan jawatan ini sekaligus melakukan permohonan pada pautan di bawah.


Sila Lihat Pautan : MOHON DISINI

Keperluan & Kelayakan Memohon

Sekiranya calon merupakan individu yang berkelayakan dengan kelulusan Ijazah, Diploma, Sijil Persekolahan (PMR, SPM, STPM, “A” Level, Pra-Universiti) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Malaysia, anda adalah di pelawa bagi mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon memiliki kelebihan sekiranya mempunyai ciri-ciri berikut :
  • Kemas
  • Berpengetahuan am
  • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan pada iklan)
Kelebihan :
  • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
  • Cuti Tahunan
  • Cuti Sakit dan lain-lain (rujuk iklan permohonan kerja kosong diatas)

Bagaimana Memohon


Permohonan kerja kosong terbaru di atas boleh dilakukan secara atas talian. Sila ikuti arahan seperti di bawah.

Klik pada pautan "MOHON DISINI" diatas dan rujuk pada maklumat permohonan, syarat dan tarikh tutup permohonan jawatan tersebut.

Bagi permohonan kali pertama, pemohon perlulah mendaftar terlebih dahulu sebelum melakukan pengisian maklumat yang diperlukan oleh sistem.

Pemohon disarankan bagi mengemaskini maklumat-maklumat terkini yang diperlukan di dalam sistem ini. Calon yang disenaraikan pendek akan dipanggil temuduga.

Selamat Memohon!

____________________________________________________________
Salamkerjaya.com adalah sebuah platform khas yang disediakan buat para pencari kerja untuk menemukan kerjaya yang diimpikan. Kongsikan informasi kerjaya di platform ini kepada keluarga, teman dan sahabat agar semua dapat melihat, meneroka dan seterusnya menceburi kerjaya idaman.

==================================================================================

TIPS MENCARI PEKERJAAN DARI SALAM KERJAYA

Jom baca beberapa tips yang mungkin berguna untuk anda semasa memohon pekerjaan.

1. Kerjaya Yang Bersesuaian (salamkerjaya.com)

Langkah pertama memburu pekerjaan adalah mengetahui pekerjaan apakah yang sesuai dengan anda. Bidang apa yang telah anda ambil atau apakah kemahiran / kelayakan yang diperlukan untuk diterima bekerja di sebuah syarikat atau jabatan.

2. Resume (salamkerjaya.com)

Resume adalah perkara utama sebelum memohon pekerjaan. Resume yang kemas dan menarik mampu mencuri perhatian majikan dan memilih anda sebagai calon untuk diambil bekerja.

Resume yang menarik adalah ringkas tetapi padat dengan informasi tentang diri anda tanpa perlu ilustrasi yang berlebihan. Anda perlu dilihat sebagai sebuah mutiara yang dicari oleh majikan selama ini. Peluang anda akan lebih cerah untuk terpilih.

3. Media sosial (salamkerjaya.com)

Zaman teknologi membolehkan semua orang mempunyai akaun media sosial. Tidak terkecuali bakal majikan anda. Amat mustahak untuk menjaga akaun media sosial anda berkisar hal positif sahaja kerana tidak mustahil bakal majikan menemui akaun media sosial anda dan menilai sikap anda berdasarkan akaun media sosial.

4. Permohonan Kerja (salamkerjaya.com)

Mencari atau memohon pekerjaaan boleh dilakukan melalui pelbagai cara. Salah satu contoh anda boleh mengunjungi laman web atau pautan seperti salamkerjaya.com atau ke channel telegram https://t.me/pakejbantuankerajaan yang memberikan banyak informasi pekerjaan terkini. Ketika melihat iklan kerjaya, anda boleh mempertimbangkan beberapa perkara misalnya:

1.    Lokasi

2.    Waktu Bekerja

3.    Kelebihan / kekurangan tawaran kerja

4.    Kelayakan yang anda miliki untuk jawatan tersebut

T  5.Temuduga (salamkerjaya.com)

Terdapat pekerjaan yang memerlukan calon ditemuduga untuk menentukan kelayakan mengisi jawatan tersebut. Persiapan ketika menerima tawaran temuduga:

 1. Bertenang.

 2. Membuat sedikit kajian tentang syarikat dan jawatan yang anda mohon.

 3. Ketahui soalan lazim yang sering ditanyakan kepada calon dan sediakan jawapan bernas.

4. Menyediakan soalan anda sendiri untuk ditujukan kepada panel penemuduga terkait syarikat atau jawatan yang anda ingin bekerja.

Ketika hari temuduga. Perkara yang perlu diambil perhatian adalah:

1. Berpakaian kemas

2. Tiba lebih awal dari waktu temuduga yang ditetapkan

3. Menyediakan semua dokumen yang penting (sebaiknya letakkan dalam fail yang telah disusun kemas dan tertib).

Tonjolkan keyakinan yang tinggi kerana dihadapan anda adalah juga seorang manusia sama seperti anda.   

6   6. Tawaran Kerja (salamkerjaya.com)

Selepas menjalani sesi temuduga, anda biasanya diberikan masa satu ke dua minggu untuk pihak majikan menilai dan membuat keputusan. Jika keputusan masih tidak diperolehi, anda boleh kemukakan email untuk tujuan pertanyaan atau follow-up status temuduga.

Sekiranya keputusan anda berjaya dan anda diterima bekerja, sekalung tahniah diucapkan kepada anda. Selepas mendapat tawaran dan menerima surat tawaran kerja (offer letter), semak dan baca setiap inci surat tersebut sebelum menurunkan tandatangan. Pastikan anda memahami setiap kandungan dalam surat tersebut. Kemudian setelah tandatangan, maklum kepada majikan anda ingin membuat salinan (copy) untuk anda simpan sebagai dokumen peribadi. Penting sebagai rujukan di masa hadapan.

Kepada yang belum berjaya, jangan putus asa, peluang lain masih banyak dihadapan anda.

Selamat maju jaya kepada semua pemohon dan pencari kerja!

salamkerjaya.com

Post a Comment

0 Comments