MGID ads

BKM Fasa 1: Perdana Menteri Umum Jadual Tarikh Pembayaran Mengikut Hari Bekerja
Perdana Menteri pada Perhimpunan Agung UMNO mengumumkan hampir 9 juta penerima Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) menerima manfaat dengan implikasi kewangan berjumlah RM8.2 bilion pada hujung Bulan Mac ini.

“BKM telah ditambah baik daripada bantuan tunai langsung sebelum ini. Nilai bantuan ditambah mengikut klasifikasi bilangan anak bagi isi rumah yang tidak mempunyai anak, mempunyai seorang hingga dua orang anak dan isi rumah yang mempunyai tiga orang anak atau lebih serta memperkenalkan kadar tambahan bagi kategori isi rumah terhad kepada ibu atau bapa tunggal (IBT) dan warga emas,” ujarnya.

JANGKAAN JADUAL PEMBAYARAN BKM FASA 1Pembayaran BKM terbahagi kepada 4 fasa dan berikut merupakan maklumat dan jadual pembayaran tersebut:

Fasa 1

Dibayar penghujung Mac 2022 (sila rujuk jangkaan jadual di atas)
Isi Rumah
Warga Emas Bujang / Tiada Pasangan
Bujang

Fasa 2

Jun 2022
Isi Rumah
Warga Emas Bujang / Tiada Pasangan

Fasa 3

September 2022
Isi Rumah
Warga Emas Bujang / Tiada Pasangan
Bujang

Fasa 4

Disember 2022
Isi Rumah
Warga Emas Bujang / Tiada Pasangan

Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) merupakan bantuan tunai yang tertumpu kepada golongan yang memerlukan bagi meringankan kos sara hidup serta beban yang dihadapi oleh rakyat berpendapatan rendah.

Pembayaran BKM kali terbahagi kepada 4 fasa pada bulan yang berbeza iaitu bulan Mac, Jun, September dan Disember 2022. Berikut dikongsikan info mengenai jadual dan tarikh rasmi pembayaran BKM.

CARA MEMBUAT PERMOHONAN

Data penerima BPR 2021, BKC B40 dan data pemohon BPR 2021 yang tidak lulus atas alasan menerima GKP akan dibawa secara automatik ke dalam sistem BKM untuk semakan kelayakan.

Namun begitu, permohonan baharu BKM perlu dibuat sekiranya tiada rekod dalam pangkalan data sedia ada LHDNM manakala bagi penerima sedia ada yang mempunyai sebarang perubahan maklumat, kemas kini hendaklah dibuat dalam tempoh yang ditetapkan.

Layari Laman Web BKM di https://bkm.hasil.gov.my/

TARIKH PERMOHONAN / PENGEMASKINIAN BKM

Permohonan baharu dan pengemaskinian maklumat boleh dibuat bermula 1 Januari 2022 - 31 Januari 2022. (Tertakluk kepada pindaan dari semasa ke semasa)

MAKLUMAT LANJUT

Maklumat lanjut mengenai pembentangan bajet 2022 bolehlah melayari laman web Kementerian Kewangan Malaysia di https://budget.mof.gov.my/2022/

Post a Comment

0 Comments