MGID ads

[TERKINI]: Kerajaan Umum Bantuan Kewangan RM200 Sebulan Untuk Semua Rakyat Malaysia Bermula Oktober 2021

Umum mengetahui, pihak kerajaan Malaysia sangat mengambil berat tentang masalah yang dialami oleh majoriti golongan rakyat pada ini dan untuk makluman anda semua terdapat pelbagai bantuan yang telah pihak kerajaan sediakan daripada segi bakul makanan, bantuan kewangan dan lain-lain lagi kepada golongan b40 bagi tujuan membantu meringankan beban yang sedang dihadapi lebih-lebih lagi pada ketika penularan wabak pandemik yang melanda negara kita sekarang ini.

Oleh sebab itu, pihak JKM dengan kerjasama pihak kerajaan telah menyediakan sebuah bantuan dalam latihan perantis yang bertujuan untuk memberi kan kemudahan kepada anak-anak untuk menerima bantuan JKM bagi mendapatkan latihan kemahiran ataupun latihan sambil bekerja.

Bantuan kewangan ini diperkenalkan oleh pihak JKM bagi bertujuan untuk membantu meringankan beban kehidupan seharian golongan b40 yang kehilangan sumber pendapatan akibat daripada penularan wabak pandemik Covid-19 yang melanda negara ketika ini.

JUMLAH BANTUAN

Untuk makluman, jumlah bantuan kewangan yang akan disalurkan kepada golongan b40 yang layak ialah:
 • RM200 Sebulan

TUJUAN BANTUAN DISALURKAN

Tujuan utama bantuan latihan perantis JKM ini disalurkan kepada golongan b40 adalah untuk:
 • Membantu klien jabatan ataupun anak-anak yang merupakan penerima bantuan tercicir daripada pendidikan.
 • Bekas pelatih di institusi kebajikan untuk mendapatkan latihan kemahiran.

SYARAT KELAYAKAN

Berikut adalah merupakan syarat kelayakan yang perlu anda patuhi sebelum melakukan permohonan:
 • Merupakan warganegara Malaysia
 • Anak-anak yang menerima bantuan dari institusi kebajikan
 • Bekas pelatih perintah khidmat Malaysia ataupun;
 • Mana-mana kes bekeperluan yang layak untuk dipertimbangkan dengan mempunyai kelulusan daripada KPKM.

CARA MEMOHON

Sebelum melakukan permohonan, berikut adalah merupakan dokumen yang perlu anda sediakan bagi tujuan memudahkan urusan permohonan:
 • Salinan kad pengenalan pemohon
 • Salinan kad pengenalan suami / isteri / anak yang tinggal bersama.
 • Salinan sijil kelahiran anak-anak serta ahli keluarga yang tinggal bersama.
 • Salinan penyata gaji (sekiranya ada)
 • Dokumen lain yang dirasa diperlukan.

Berikut adalah merupakan borang permohonan yang perlu anda lengkapkan dan kemudian hantar ke pejabat JKM yang berhampiran dengan kawasan anda:

JKM 18 Borang Permohonan Bantuan - klik DI SINI
JKM 20 Borang Kaji Semula Bantuan - klik DI SINI

Post a Comment

5 Comments

 1. Kenapa penerima GKP hanya terima bantuan kerajaan GKP satu2nya. Yg lain semua tak layak kerana mempunyai SSM dan penerima GKP.Jadi bantuan seperti BPR,BPN,BKC dan beberapa bantuan lain lagi kami golongan peniaga pasar malam ini hanya menerima GKP. Andai ada pihak yg fikir golongan B40 dan asnaf bawah LZS yg menjaja makanan dipasar malam golongan yg senang kesilapan yg amat besar anda fikirkan. Harap pihak LHDN siasat atau buat perubahan dalam pembahagian bantuan secara adil dan tulus. Bayangkan saya cuba buat rayuan di LHDN Banting setelah membuat temujanji online. Tapi tiba hari pergi buat rayuan,hanya dimuka pintu pejabat sahaje. Kerana ada seorang menanyakan saya,adakah saya penerima GKP,saya mengaku ya dan langsung saya diminta beredar. Walhal saya ingin membuat rayuan utk jaringan prihatin rakyat utk pembelajaran anak saya yg tingkatan 3. Jadi,hingga skrg kawan2 nya kebanyakan gunakan lap top tapi anak saya hanya gunakan fon usang dan secara tak langsung pembelajarannya terbantut.... Jadi adil ke apa yg berlaku pada kami ni. Rasa menyesal pun ada bukan saya seorang tapi beberapa rakan niaga yg lain kerana membuat SSM sebelum ni. Jadi tlg fikirkan apa isi kandung dalam text ini,nak nya pihak berwajib. Maaf andai melampau dan salam.....

  ReplyDelete
 2. Slm..sy nk tnya.baru2 ni.kerajaan ada bgi mykasih.kenapa rakyat tk blh beli barang basah seperti ayam.dll.pasar raya yg telah di senarai kan.buka pasar raya lain.pasar raya yg di tetap.tlong.bgi kenapa tk blh beli.lain lh klau kita beli seluar ke.tentu tk blh.barangan dapur tk blh.yg dia bgi barangan tin megge.nk ambil air oreng pun tk blh.apa guna pasar raya mcm ni.harap tlong pantau.

  ReplyDelete
 3. Salam, sebelum ni mcm2 kerajaan bg bantuan,tpi bila mohon semua reject,sy peniaga mhon GPK xprnh llus knpe,stu bantuan pn xpnh dpt, smpai skg,..bru skg ingn mula kn peniagaan tu pn pnjm kwn2 mdl,sy dh lme ade ssm bla mhon semua xkne reject,..krjaan hnya indh kbr dri rupa,bla mhon tu ni bgai alsannye,cntoh klau rmh ade Astro knpom mhon reject,...

  ReplyDelete
 4. Kerajaan beri GKP tp bantuan lain tak blh dpt, pemilik SMM saya, suri rumah, suami bantu meniaga, saya duduk rumah jaga anak kecik. Bila tak boleh meniaga pasar malam, kami terus hilang sumber pendapatan. Kerajaan rasa masalah macam kami ni tak serius ke? Hanya kerana saya sebagai isteri, pemilik nama dlm SSM, suami tak boleh mohon bantuan2 lain. MENYESAL daftar SSM. Di mana keadilan dan keprihatinam kerajaan terhadap isu² macam ni ya?????

  ReplyDelete